De arrestatie

In augustus 1943, nadat ze bijna een jaar lang waren onder gedoken, slaat het noodlot alsnog toe. Er komt een razzia in het kleine gehucht Ellerhuizen. In paniek vlucht Jozef het huis uit en rent het Bonenveld in. Hij wordt neergeschoten door de Duitse soldaten. Hij blijft echter in leven. Regina snijd haar polsen door, in een poging zelf een einde aan haar leven te maken. Dit mislukt en ook zij blijft in leven. Huisarts Frik moet komen om de gewonden te verzorgen. Hij mocht niets over dit voorval zeggen. Brugdraaier Ottens wordt voor straf naar concentratiekamp Vught gestuurd. Hij werd in 1944 op medische gronden vrijgelaten. Hij overleefde het dus wel. Bij de arrestatie was ook een uit Bedum afkomstige politieman aanwezig. Dit was Elzinga. Deze werkte fanatiek mee aan het opsporen van onderduikers. Deze Elzinga was al meerdere malen door het verzet gewaarschuwd op te houden met dergelijke praktijken maar ging echter onvermoeibaar door. Hij zou later door de verzetsman Reint Dijkema in Groningen worden doodgeschoten.) Jozef en Regina werden gewond afgevoerd naar het hoofdkwartier van de Duitse politie welke was gevestigd aan de Grote Markt te Groningen. 
Hier zouden ze worden verhoord. Jozef sprong hier nog van de eerste verdieping naar beneden maar bleef nog steeds in leven.
 
 Vrij snel hierna, op 23 augustus 1943 zijn ze op de trein gezet naar kamp Westerbork. Jozef werd ondergebracht in barak 83 en Regina in barak 82. Een dag later,  op 24 augustus 1943, werden ze overgebracht naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.
Auschwitz

Het was geopend op 16 augustus 1942. Dit kamp was bedoeld voor massavernietiging. Auschwitz-Birkenau werd gebouwd omdat de Nazi’s sneller en makkelijker mensen wilden doden. De gaskamers van Auschwitz-Birkenau lagen ook buiten het kamp. Dit was een wezenlijk verschil met Auschwitz I. Op deze manier hoorden de andere gevangenen niet alle vreselijke geluiden uit de gaskamers en werd het kampleven hierdoor niet te veel verstoord. In 1941 moesten 10.000 Russische gevangen dit kamp opbouwen. Er werd een compleet dorp geëvacueerd. Dit dorp werd afgebroken en hier werd Auschwitz-Birkenau van opgebouwd). Jozef en Regina Meijer werden na een treinreis van 3 dagen in een veewagon, onmiddellijk na aankomst vermoord door middel van vergassing in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.
Pas in het jaar 1951 is aangifte gedaan op het gemeentehuis te Bedum van het overlijden van Jozef en Regina Meijer. In het notulenboek van de Sociëteit “de Eendracht” valt te lezen dat men in 1945 stil staat bij het verlies van Jozef Meijer, die tijdens deze vergadering wordt herdacht.

 

Notulenboek

gedenkplaat

Etalagepop